EPB-Verslaggeving

Plan

Wanneer moet ik aan de EPB-eisen voldoen?

 

Wanneer u voor de werkzaamheden die kaderen in een vergund geheel* aan de hierna opgesomde voorwaarden voldoet:

U deed vanaf 1 januari 2006 een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag of een melding.

De vergunningsaanvraag of melding heeft betrekking op werkzaamheden aan gebouwen die verwarmd of gekoeld worden voor mensen die er wonen, werken, sporten …

(*) inclusief de niet-vergunningsplichtige werken die samen met de vergunningsplichtige werken worden uitgevoerd.

 

Wat biedt Adreva (zoals wettelijk verplicht):

 

Opmaken van de voorafberekening en bijhorend advies:
 

Adreva maakt voor de start van de werken een berekening van de energieprestatie en het binnenklimaat van het gebouw. Wij voeren de berekening uit op basis van de materialen en de keuzes die door de architect en/of de bouwheer  worden gemaakt en aan de verslaggever worden bezorgd.

Indien de berekening aantoont dat het ontworpen gebouw niet zal voldoen aan de EPB-eisen, signaleert de verslaggever dat aan de aangifteplichtige en aan de architect. De verslaggever geeft hen één schriftelijk niet-bindend advies in verband met de maatregelen die kunnen getroffen worden om te voldoen aan de EPB-eisen. De verslaggever toont aan welke punten kunnen worden bijgestuurd en bakent de probleemzones af.

De aangifteplichtige beslist,  eventueel in samenspraak met de architect, welke maatregelen hij/zij zal nemen om te voldoen aan de EPB-eisen en/of hij/zij de door de verslaggever voorgestelde bijsturingen al dan niet zal volgen.

De verslaggever maakt de voorafberekening op in de EPB-software. De voorafberekening is analoog met de definitieve eindberekening. Het verschil tussen beide is dat in de voorafberekening doorgerekende maatregelen nog kunnen worden bijgestuurd en aangepast tijdens de uitvoering van de werken, wat niet meer kan in de waarheidsgetrouwe eindberekening en de EPB-aangifte.

Indienen van de startverklaring
 

Na de voorafberekening wordt de startverklaring gegenereerd en ingediend in de Energieprestatiedatabank van het Vlaams Energieagentschap (VEA). De aangifteplichtige krijgt het bewijs van indiening toegezonden.

Opmaken en indienen van de EPB-aangifte
 

De verslaggever maakt in opdracht van de aangifteplichtige, ten laatste 6 maanden na het einde van de werkzaamheden, een EPB-aangifte op. De verslaggever is verantwoordelijk voor een correcte rapportering van de feitelijke toestand ('as-built-situatie') van het gebouw. Binnen de 6 maanden na ingebruikname van het gebouw, dient hij de EPB-aangifte in, via de Energieprestatiedatabank.